2005.09.10                                                                                                                                              vissza a hírekhez

Egyek city polgármesteri hivatala

Szép nyári idő köszöntött ránk június huszonötödik napján: ficsergő madarakkal, szikrázó fotonokkal, kecstelin hajladozó százszínű gyomfélékkel, s megannyi bájos giccsel pompállott a nyár.

Erre a megejtően harmonikus napra tervezte a magyar és külföldi toplistákat már hetek óta stabilan vezető zenekar, a Beltine, európai turnéjának első koncertjét.

A helyszín nem más, mint a Hajdú-Biharban található világváros (nagyközség): Egyek. A city könnyen megközelíthető, a 33-as főútról a Patkós Csárda disco-bárnál letérve a valaha 3315-ös közútra, mely az elmúlt években a nagyváros iránti fokozott érdeklődés miatt 8 sávos autópályává alakult, illetve vasúton a MÁV Füzesabony-Debrecen, 108. számú, egyvágányú, nem villamosított mellékvonalán közlekedő „Inter City Super” szerelvénnyel –melyet kifejezetten az e község iránt érdeklődő népes számú világjárók kedvéért indított a Magyar Államvasutak Rt.-.

A település 5973 lakosa már hetekkel a várva-várt dátum előtt izgatottan készült a nagyszabású rendezvényre. A kora hajnali órákban elkezdtek gyülekezni a rajongók a város határában fekvő stadion előtt, hogy legalább néhány pillantást vethessenek a imádattal övezett sztárokra. A zenekar tagjai délben érkeztek magánhelikopterükkel és a bennfentes újságírók értesülései szerint - főpróbát tartottak.

A koncertet megelőző órákban is fergeteges hangulat akkor hágott a tetőpontjára, amikor pontban 21 órakor az együttes tagjai (Korponai Tibor –dj, az ír népdalok szerzője-, Molnár-Szabó Ildikó-akusztikus és elektromos gitár-, Nagy Veronika-szintetizátor- és Zubály Sándor -pergődob-) színpadra léptek.

A kelta dallamvilágból építkező repertoár egyre szélesebb, ám megalakulásuk óta a dalok hangzása erősen megváltozott. A zenekar, hallgatva a szakértők és rajongók tanácsaira, az utóbbi időben a techno, és a house irányába húz, melyeket fergetegesen kombinálnak death metál elemekkel, de nem vetik meg a lakodalmas és a mulatós stílust sem.

Az autentikus hatás érdekében a stáb beépített emberei szétszóródtak a stadion területén: több répavörösre festett hajú, erősen illuminált állapotot játszó statiszta, hetven darab birka, és néhány terelőkutya. Hogy az ír hangulat teljessé váljék a technikusok tíz percenként beüzemelték a stadion-szerte vizet permetező tűzoltó berendezést, felváltva a nézőteret bevilágító nagyteljesítményű reflektorokkal, plasztikusan érzékeltetendő a gyönyörű ír szigetvilág változatos időjárását.

A hat óriáskivetítő –melyeket a község főutcáján helyeztek el- és a dollármilliós hangosítástechnika segítségével azok is élvezhették a koncertet, akik a stadionba már nem fértek be.

A hallgatóság életkori eloszlása egészen vegyes volt: tizenévesektől egészen a nyugdíjasokig minden korosztály nagy számban képviseltette magát. Az első dal elhangzás után teljesen megürültek az ülőhelyek: a rajongók tombolva rohantak a küzdőtérre. Minden egyes dal végén percekig tartó hangorkán tört ki, és a koncert közepe táján kénytelenek voltak néhány percre megszakítani az előadást, amíg a takarítók a közönségből a színpadra dobált leveleket és plüssállatokat összeseperték, és eltávolították. A színpad előtt álló leglelkesebb tini lányok a koncert tetőpontján, dj Cricket hatperces szólója alatt bugyijaikat dobálták az emelvényre, és végül a biztonsági embereknek kellett megfékezniük az elragadtatott tombolásukat.

Ha a koncertet három jelzővel szeretnénk jellemezni, azt mondhatnánk rá: modern, egyedi és frenetikus.

A Beltine zenekar a nyár folyamán még kilenc koncertet tervez Európa nagyvárosaiban. Kívánjuk nekik, hogy Helsinkitől Lisszabonig legalább olyan átütő sikerük legyen, mint 2005. június 25.-én Egyeken.

Vedith

a lap tetejére