2005.03.10                                                                                                                                              vissza a hírekhez

Szent Patrick írország védőszentje

Szent Patrick, Írország védőszentje

Szent Patrick és a Guinness

Március 17-e, St. Patrick napja az írek nemzeti ünnepe, a Guinness pedig nemzeti italuk.

Ma világszerte emberek milliói ünneplik március 17-ét. Magyarországon is egyre több helyen megemlékeznek e neves napról, noha kevesen ismerik a névadó szent legendáját, pedig az írek úgy tartják, hogy St. Patrick az egyetlen olyan szimbólum, amely még a híres Guinness sörnél is "írebb".

Kr. u. 385-ben született Dél-Walesben Írország védőszentje, St. Patrick. 16 évesen kalózok fogságába esett, akik eladták rabszolgának egy ír törzsfőnöknek. Több év írországi rabszolgaság után megszökött, és visszatért családjához Walesbe. Ám otthonában egy éjszaka hangokat hallott, amelyek visszahívták Írországba. A hívó szóra hallgatva 432-ben keresztény hittérítő tevékenységbe kezdett, amelynek során végiglátogatta az írországi törzseket. Miközben 40 napot töltött egy nyugat-írországi hegyen, megjelent előtte egy angyal, és így szólt: "Az írek a végítélet napjáig megőrzik hitüket". Ma Croagh Patricknek hívják e szent hegyet, ahova évente százezrek zarándokolnak. A legenda szerint St. Patrick dobozokba csalogatta Írország kígyóit, majd bezárva a tengerbe hajította őket. Ma ezért nem élnek kígyók Írország földjén, a tengerben viszont három fajtája is megtalálható a Brit-szigetek körül. Az írek úgy tartják, hogy azért hullámzik partjaiknál oly szilajul a tenger, mert a kígyók felverik a vizet, amint szabadulni próbálnak fogságukból.

St. Patrickhoz kötődik Írország nemzeti szimbóluma, a lóhere is, mely a Szentháromságot jelképezte számára, ma pedig az ír hit és ír tudat, valamint a jószerencse jelének is számít. Az emberek ezért március 17-én zöld ruhát öltenek, lóherekitűzőt viselnek, és együtt ünnepelnek az utcákon, a pubokban. Ezen a napon minden ír - és az ír hagyományok minden barátja - Írország védőszentjének tiszteletére koccint, mindenekelőtt Guinness sörrel. A kocsmák legkedveltebb játéka a dartsdobálás. Érdekes egyébként, hogy nem Írországban, hanem New Yorkban rendezik a legnagyobb St. Patrick napi összejöveteleket.

(forrás: valtozovilag.hu)

a lap tetejére